Pensioenen

Wat kan een reden zijn om een pensioenadvies te vragen?


Als werknemer 

Is uw pensioen vaak geregeld in de arbeidsvoorwaarden. Toch is het belangrijk om uw pensioen goed in de gaten te houden. De veranderingen zijn steeds diverser wat betreft regelgeving van de overheid. Samen met een onzekere financiële markt is dit van invloed op uw pensioen.

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat werknemers bij dezelfde werkgever bleven. Het grootste gedeelte van de pensioenreglementen zijn hier nog steeds op gebaseerd. Tegenwoordig stappen we vaker over naar een andere werkgever en stoppen soms (tijdelijk) met werken om een mooie reis te maken of om meer thuis te zijn voor de kinderen. Allemaal aanleidingen die een pensioengat kunnen opleveren. Ook zonder pensioengat kan het pensioen lager uitvallen, omdat steeds meer werkgevers overstappen van een eindloon- naar een middelloonsysteem. Dit houdt in dat niet het laatst verdiende salaris de basis is van uw pensioen maar een gemiddelde van uw salaris gedurende uw hele loopbaan. 

Als zelfstandig ondernemer

Is er niets, vanzelf, geregeld. U zult dit dus zelf moeten regelen. Uw bedrijf is vaak uw pensioen. Maar wat als de markt net is ingezakt als u met pensioen wilt gaan? Daarom is het verstandig nu alvast te starten met uw pensioenplan.

Een goed pensioen is een goed leven

Uiteraard wilt u na uw pensioen hetzelfde leven leiden als voor uw pensioen. Dat betekent dat er voldoende inkomen aanwezig moet zijn. Een pensioen, als aanvulling op de AOW, is daarvoor de meest logische oplossing. Maar door diverse oorzaken kan het pensioen alsnog lager uitvallen dan verwacht.

Uw pensioen is dus continue een zaak van aandacht.

Wanneer u van werk verandert bent u op de hoogte en weet u dat dit consequenties kan hebben voor uw pensioen. Van andere wijzigingen bent u misschien minder goed op de hoogte. Boske Advies kijkt hoe uw pensioen er voor staat en indien gewenst kunnen wij ook aanbevelingen geven of de nodige aanpassingen voor u in orde maken.

Een passend advies begint met een goed gesprek

Een helder en persoonlijk advies ...